Avatari i antarit
User

light rock

Poste

27

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Hënë Nëntor 24, 2008 12:22 pm

Vendodhja

Gjilan

Ç’është agresioni?

nga light rock » E Djelë Nëntor 30, 2008 3:28 am

Përkufizimi i agresionit

l Koncepti i agresionit, është një gjykim
subjektiv, shpesh i vështirë për t’u përcaktuar
në mënyrë të qartë.
l Në literaturën psikiatrike dhe psikologjike
ekzistojnë mbi 250 përkufizime të ndryshme
mbi agresionin.
l ( Veprim I paprovokuar,I befasishem,mbi nje
subjekt tjeter)

Ç’është agresioni?
I parë nga dy këndvështrime të ndryshme:
l Veprimi: stimul i dëmshëm mbi një subjekt
tjetër.
l Qëllimi: dëmtimin ose lëndimin një personi
pa dëshirën e tij.

l Si qëllimshmëria dhe dëmtimi janë
komponentë të rëndësishëm në përkufizimin
e agresionit.
( P.sh. Një rrezim aksidental nuk quhet agresion, sepse dëmtimi
nuk bëhet me qëllim).
l Duhet dalluar agresioni antisocial dhe ai
prosocial.
Ndonjëherë agresioni mund të jetë i dobishëm, psh.veprimet
përforcuese të ligjit si perdorimi I forces se qellimshme ne nje arrestim etj…


Definicione të ndryshme për agresionin

l Agresion quhet çdo stimul i dëmshëm që dëmton tjetrin (Buss 1961).
l Agresioni është një veprim që ka si qëllim të dëmtojë dikë
Zillman(1979).
l Sjellje e qëllimshme për të dëmtuar një personi tjeter I cili ka
motivacion per ta shmangur kete veprim pa dëshirën e tij. (Brehm,
Kassin & Fein 2002 ).
l Sjellje fizike ose verbale që ka si qëllim të lëndojë dikë. (Baron, 1977).
l Sjellje që rezulton në vetëdemtim apo në dëmtimin e disa tipareve të
njerëzve te tjerë(Bandura, 1973).
l Ose më thjeshtë: “synim per te demtuar”(Carlson dhe bp., 1989).
l Sjellje që ka si qëllim të dëmtojë një tjetër të së njëjtës specie (Scherer
et al, 1975).
l Shkaktim i qëllimshëm i disa formave të dëmtimit mbi të tjerët(Baron &
Byrne, 2000). Fizik verbal psikologjik (shantazh)

TEORITË KRYESORE MBI
AGRESIONIN

l Perspektiva psikanalitike
l Perspektiva ethologjike
l Teoria e të mësuarit social
l Teoria biologjikeCIKLI I VIOLENCES

Mendimi-Reaksionemocional-Veprimi- Violencë
ose shmangie-Stres.

TEORIA ETHOLOGJIKE(Eethos-dominoj)Bazohet në vezhgimet precize te sjelljes se kafshëve.
l Konrad Lorenz (1966) argumentoi se agresioni buron nga një “instikt ndeshës”rezultat i çlirimit te stimujve specifike ambientale.K.Lorenz : agresioni ështe i lindur, instiktual.
Dëshira për të jetuar dhe agresioni bashkëekzistojnë.
l Te kafshët agresioni shihet si një sjellje adaptive e domosdoshme.
l Te njerëzit agresioni lidhet me superioritetin dhe kontrollin.

Aggresioni sipas Eric Fromm

l Mërzia
l Fromm e quan mërzinë si një veçori (paaftësi për t’u stimuluar
nga jeta normale)
l Sindroma e mërzisë shprehet me:
Ulje të VETËVLERËSIMIT DHE AGRESION ANTISOCIAL
Ø Njeriu përdor violencën dhe shkatërrimin për t’iu përgjigjur dhe
për ta kontrolluar ambientin.
Ø Mërzia lehtësohet përkohësisht nga shkatërrimi dhe vuajtja që
u shkakton të tjerëve.


Teoria e të mësuarit social

l Formulimi nga Bandura
l Kjo teori pohon që agresioni mësohet
përmes :
Ø Të mësuarit nga vëzhgimi
Ø Ripërforcimit dhe ndëshkimit
Ø Vicarious learning te mesuarit e
tranmetueshem
Ø Imitimit të modeleve


Roli i TV mbi agresivitetin

l Hipoteze e arousal (ngacmueshmërisë)-
skenat violente në TV nxisin fëmijët për
violencë.

Biologjia e agresionit
Testosteroni:

l ështe hormon që gjendet si te femrat edhe te
meshkujt, por te meshkujt në nivele më të larta.
l është bërë lidhja midis niveleve të larta të
testosteronit dhe sjelljes agresive.
Studime në të burgosurit, studentë, të rinj dhe të
moshuar kanë konfirmuar rolin e testosteronit në
sjelljen agresive (Brehm et al 2002).
Mgjth. vetë agresioni rrit përkohësisht nivelin e
testosteronit.

Serotonina

l Në studimet e fundit neurotransmetuesi që lidhet me sjelljen
agresive është Serotonina.
Efektin e vet ajo e shfaq si zbutëse e agresionit (efekt
qetësues).
Studimet tregojnë që nivelet e ulëta të serotoninës si në njerëzit
dhe në kafshët mund të shkaktojnë sjellje agresive.
l Higley dhe bp. studiuan 49 majmunë për një periudhë mbi 4
vjet dhe gjetën që nivelet e ulëta të serotoninës korrelonin me
sjelljen agresive/luftarake.

Teoria e frustrim-agresionit

Quhen teoritë e drive.

l U themelua nga John Dollard dhe Bandura
Frustrimi gjithmonë shkakton agresionin.
l Berkowitz- e riformuloi hipotezën e frustrim-agresionit
? ngacmueshmëria dhe eksitimi lehësojnë agresionin
l Zillman- Modeli i transferimit te Eksitacionit
Subjekti i ngacmuar e shkarkon agresionin gabimisht në një
tjetër objekt.


Teoria e të mësuarit social


lU themelua nga Bandura
lFaktorët biologjikë kanë ndikim
mbi violencën, por agresioni
mësohet përmes observimit
dhe imitimit.
Avatari i antarit
User

Dr.SkaL.

Poste

1119

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Shtunë Prill 21, 2007 1:03 pm

Vendodhja

Khazad Dum

Re: Ç’është agresioni?

nga Dr.SkaL. » E Enjte Dhjetor 11, 2008 10:53 am

kisha than shprehja e dhunes ne menyr te pakontrolluar.....

?
Avatari i antarit
User

Hosefinë

Grada

Moderator

Poste

2380

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Hënë Tetor 30, 2006 3:54 pm

Vendodhja

World

Re: Ç’është agresioni?

nga Hosefinë » E Enjte Dhjetor 18, 2008 8:35 pm

un kisha thon a osht agresiviteti(jo agresioni) diqka e lindme, a si diqka qe pervetsohet/zhvillohet gjate vjetve?
no avatar
User

Zana E Malit

Poste

2629

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Djelë Prill 06, 2008 11:18 pm

Vendodhja

United Mitrovica

Re: Ç’është agresioni?

nga Zana E Malit » E Enjte Dhjetor 18, 2008 8:54 pm

ma mer mendja qe Agresiviteti osht si rrjedh e fenotipit dmth ndikojn faktort e jashtem, perjetimet gjat jetes masi qe lind...
Avatari i antarit
User

The Green

Poste

4540

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Djelë Korrik 01, 2007 12:59 pm

Re: Ç’është agresioni?

nga The Green » E Premte Dhjetor 19, 2008 8:59 am

Faktori kyq osht ndikimi gjenetik, osht trashegim, bartet naper gjene.
Kta jan t'prirun per sulme verbale ose fizike.
Avatari i antarit
User

AciDiuS

Grada

Moderator

Poste

8238

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Mërkurë Mars 09, 2005 4:11 pm

Vendodhja

Free on Universe

Re: Ç’është agresioni?

nga AciDiuS » E Premte Dhjetor 19, 2008 10:24 am

:x
Avatari i antarit
User

Dr.SkaL.

Poste

1119

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Shtunë Prill 21, 2007 1:03 pm

Vendodhja

Khazad Dum

Re: Ç’është agresioni?

nga Dr.SkaL. » E Premte Dhjetor 19, 2008 2:30 pm

Zana E Malit shkroi:ma mer mendja qe Agresiviteti osht si rrjedh e fenotipit dmth ndikojn faktort e jashtem, perjetimet gjat jetes masi qe lind...


op!!

edhe The Green e ka mir!!!

agresivitetin e kemi te trashegum prej te pareve tan, njerzve te eger!! (mirpo te ata agresiviteti u shfaq vetem ne mbrojtjen e femrave).

..na e kemi te trashegume qat agresion: mirpo siq e ke than edhe ti, gjat jetes fakatoret e jashtem ndikojn se si dhe ne qfar forme e shprehum dhunen!
no avatar
User

Zana E Malit

Poste

2629

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Djelë Prill 06, 2008 11:18 pm

Vendodhja

United Mitrovica

Re: Ç’është agresioni?

nga Zana E Malit » E Premte Dhjetor 19, 2008 4:19 pm

Elementet baz t`percaktimit t`agresivitetit jon: Veprimi, qellimi dhe demtimi.
veprime agresive kryen jo vetem ai qe sulmon po edhe kush mbrohet ose ai qe mbron tjert, sepse veprimet e tilla permbajn 3 komponentet e sjelljes agresive, jan veprime te qellimshme qe demtojn.
Jon 3 lloje t`agresivitetit:
Irritues, ku agresiviteti stimulohet nga zemrimi apo stresi
Legjitim dhe jolegjitim. psh .polici godet kriminelin, viktima godet per tu mbrojtur etj.. kto jon veprimete pranuara ligjerisht
Dhuna:kjo form e agresivitetit shfaqet varesisht nga situata eshte form e zakonshme e jetes sociale.
Psikoanaliza thot se shkaqet e agresivitetit jon t`pavetdijshme. Dy jon instiktet ma t`rendsishme qe lidhen me pavetdijen: erosi ose instikti i jetes dhe thanatosi ose instikti i vdekjes.
Etologjia thot qe sjelljet agresive jon instiktive dhe se ngacmimet e mjedisit shpesh ndikojn qe ne te kemi sjellje agresive.
Teoria e t`msuarit social thot se agresiviteti fitohet nga pervoja.
no avatar
User

Search

Poste

1158

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Hënë Shtator 08, 2008 3:40 pm

Vendodhja

SICILi

Re: Ç’është agresioni?

nga Search » E Djelë Dhjetor 21, 2008 12:23 am

Zana E Malit shkroi:Elementet baz t`percaktimit t`agresivitetit jon: Veprimi, qellimi dhe demtimi.
veprime agresive kryen jo vetem ai qe sulmon po edhe kush mbrohet ose ai qe mbron tjert, sepse veprimet e tilla permbajn 3 komponentet e sjelljes agresive, jan veprime te qellimshme qe demtojn.
Jon 3 lloje t`agresivitetit:
Irritues, ku agresiviteti stimulohet nga zemrimi apo stresi
Legjitim dhe jolegjitim. psh .polici godet kriminelin, viktima godet per tu mbrojtur etj.. kto jon veprimete pranuara ligjerisht
Dhuna:kjo form e agresivitetit shfaqet varesisht nga situata eshte form e zakonshme e jetes sociale.
Psikoanaliza thot se shkaqet e agresivitetit jon t`pavetdijshme. Dy jon instiktet ma t`rendsishme qe lidhen me pavetdijen: erosi ose instikti i jetes dhe thanatosi ose instikti i vdekjes.
Etologjia thot qe sjelljet agresive jon instiktive dhe se ngacmimet e mjedisit shpesh ndikojn qe ne te kemi sjellje agresive.
Teoria e t`msuarit social thot se agresiviteti fitohet nga pervoja.psikologjia e kl 11 spo priton hiq me shkru barvooo :mrgreen:
no avatar
User

Zana E Malit

Poste

2629

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Djelë Prill 06, 2008 11:18 pm

Vendodhja

United Mitrovica

Re: Ç’është agresioni?

nga Zana E Malit » E Djelë Dhjetor 21, 2008 12:47 am

Search shkroi:
Zana E Malit shkroi:Elementet baz t`percaktimit t`agresivitetit jon: Veprimi, qellimi dhe demtimi.
veprime agresive kryen jo vetem ai qe sulmon po edhe kush mbrohet ose ai qe mbron tjert, sepse veprimet e tilla permbajn 3 komponentet e sjelljes agresive, jan veprime te qellimshme qe demtojn.
Jon 3 lloje t`agresivitetit:
Irritues, ku agresiviteti stimulohet nga zemrimi apo stresi
Legjitim dhe jolegjitim. psh .polici godet kriminelin, viktima godet per tu mbrojtur etj.. kto jon veprimete pranuara ligjerisht
Dhuna:kjo form e agresivitetit shfaqet varesisht nga situata eshte form e zakonshme e jetes sociale.
Psikoanaliza thot se shkaqet e agresivitetit jon t`pavetdijshme. Dy jon instiktet ma t`rendsishme qe lidhen me pavetdijen: erosi ose instikti i jetes dhe thanatosi ose instikti i vdekjes.
Etologjia thot qe sjelljet agresive jon instiktive dhe se ngacmimet e mjedisit shpesh ndikojn qe ne te kemi sjellje agresive.
Teoria e t`msuarit social thot se agresiviteti fitohet nga pervoja.psikologjia e kl 11 spo priton hiq me shkru barvooo :mrgreen:


shetitu
no avatar
User

Search

Poste

1158

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Hënë Shtator 08, 2008 3:40 pm

Vendodhja

SICILi

Re: Ç’është agresioni?

nga Search » E Djelë Dhjetor 21, 2008 12:49 am

Zana E Malit shkroi:
Search shkroi:
Zana E Malit shkroi:Elementet baz t`percaktimit t`agresivitetit jon: Veprimi, qellimi dhe demtimi.
veprime agresive kryen jo vetem ai qe sulmon po edhe kush mbrohet ose ai qe mbron tjert, sepse veprimet e tilla permbajn 3 komponentet e sjelljes agresive, jan veprime te qellimshme qe demtojn.
Jon 3 lloje t`agresivitetit:
Irritues, ku agresiviteti stimulohet nga zemrimi apo stresi
Legjitim dhe jolegjitim. psh .polici godet kriminelin, viktima godet per tu mbrojtur etj.. kto jon veprimete pranuara ligjerisht
Dhuna:kjo form e agresivitetit shfaqet varesisht nga situata eshte form e zakonshme e jetes sociale.
Psikoanaliza thot se shkaqet e agresivitetit jon t`pavetdijshme. Dy jon instiktet ma t`rendsishme qe lidhen me pavetdijen: erosi ose instikti i jetes dhe thanatosi ose instikti i vdekjes.
Etologjia thot qe sjelljet agresive jon instiktive dhe se ngacmimet e mjedisit shpesh ndikojn qe ne te kemi sjellje agresive.
Teoria e t`msuarit social thot se agresiviteti fitohet nga pervoja.psikologjia e kl 11 spo priton hiq me shkru barvooo :mrgreen:


shetitu


a ki orkester?
Avatari i antarit
User

andromeda_rock

Poste

8528

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Djelë Shtator 04, 2005 3:50 pm

Vendodhja

Edinburgh

Re: Ç’është agresioni?

nga andromeda_rock » E Hënë Dhjetor 22, 2008 8:47 pm

Ç`do veprim sulmus asht agresion .!.
Avatari i antarit
User

Dr.SkaL.

Poste

1119

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Shtunë Prill 21, 2007 1:03 pm

Vendodhja

Khazad Dum

Re: Ç’është agresioni?

nga Dr.SkaL. » E Hënë Dhjetor 22, 2008 9:49 pm

andromeda_rock shkroi:Ç`do veprim sulmus asht agresion .!.mmm pajtona!!

qfardo sulmi, sulm fizik apo verbal!
Avatari i antarit
User

andromeda_rock

Poste

8528

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Djelë Shtator 04, 2005 3:50 pm

Vendodhja

Edinburgh

Re: Ç’është agresioni?

nga andromeda_rock » E Hënë Dhjetor 22, 2008 10:12 pm

Paj sipas drejtes nderkombtare asht sulmi fizik , po sipas psikologjis nuk e di a egziston naj term i veqant qe e definon agresionin si sulm verbal .!.
Avatari i antarit
User

Dr.SkaL.

Poste

1119

Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Antarësuar

E Shtunë Prill 21, 2007 1:03 pm

Vendodhja

Khazad Dum

Re: Ç’është agresioni?

nga Dr.SkaL. » E Hënë Dhjetor 22, 2008 10:18 pm

psh met bertit dikush ! ajo osht shfaqje agresive!!!

spo di :(

Përpara

Kush është në linjë

Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 3 vizitorë

Powered by phpBB ® | phpBB3 Style by KomiDesign
cron